Son dakika haberleri: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bağlantısızlar Toplantısı’nda, Belgrad’da diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanıyla da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu” dedi. Çavuşoğlu “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı barış olmaz” değerlendirmesinde bulundu. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmak için taahhütlerini henüz yerine getirmediklerini belirten Çavuşoğlu, Türkiye-İsveç ve Finlandiya arasındaki ortak mekanizma toplantısına ilişkin de “Bu mekanizma 26 Ağustos’ta inşallah ilk toplantısını gerçekleştirir” dedi.
13. Büyükelçiler Konferansı’nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu şunları söyledi:
Son dakika: Bakan Çavuşoğlu duyurdu! İsveç ve Finlandiya ile toplantı tarihi netleşti | Video
ORTAK MEKANİZMA TOPLANTISI 26 AĞUSTOS’TA
İsveç ve Finlandiya henüz taahhütlerini yerine getirmediklerini görüyoruz. Açıklamalar var, niyetli olduklarını söylüyorlar ama somut adım görmek istiyoruz. Somut adım takibini yapmak için bir mekanizma kuruldu. İlk toplantı için Temmuz da bir araya gelme teklifinde bulunduk. Onlar da Ağustos ayını teklif ettiler. 26 Ağustos’ta inşallah ilk toplantısı gerçekleşebilir.
NORMALLEŞME DEMEK TAVİZ DEMEK DEĞİL
Normalleşme süreci demek ilkelerimizden taviz vermek demek değil. Özellikle Filistin konusunda. İsrail ile normalleşme konusunda adımlar atıyoruz. İsrail’de seçim ortamı var, seçimlere kadar atama olup olmayacağı konusunda bir şey söyleyemem, iki taraflı olması lazım. Ermenistan ile özel temsilcilerimiz görüşüyor. Azerbaycan ile eşgüdüm içindeyiz. Bunu söyleyince bazen Ermenistan’dan rahatsızlık duyulduğunu da öğreniyoruz. Genel anlamda Güney Kafkasya’daki normalleşmeden bağımsız düşünemeyiz. Ermenistan’ın oyalama taktiklerinden vazgeçmesi lazım.
SURİYE’DE MUHALEFET İLE İKTİDARI ANLAŞTIRMAMIZ LAZIM
Operasyonda başka ülkelerle takvim oluşturmayız. Kazaların çıkmaması için bölgede bulunanlara operasyonlarımız başladığı zaman bilgi veriyoruz. Amacımız bölücü ajandası olan teröristleri temizlemek. Suriye’de muhalefet ile iktidarı anlaştırmamız lazım, aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz. 11 yılı geçti çok insan öldü çok insan ülkesini terketti. Bu insanlar geri dönebilmeliler. Bunun için yeniden inşa olması lazım. Ateşkes olmadan kimse yardım etmek istemiyor. Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz ama temelinde ateşkes var, bunun için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.
SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI İLE AYAK ÜSTÜ SOHBETİM OLDU
Şu anda Suriye ile bir temas söz konusu değil. Uzun zamandır Putin ve Rus yetkililer ‘sizi rejimle görüştürelim’ dedi, Esad ile Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söyledi. Bir ara istihbaratlar arası görüşmeler olmuştu, sonra bir kesinti olmuştu, tekrar başladı. İstihbaratlar arası görüşmede önemli konular gündeme alınıyor. Benim Bağlantısızlar toplantısında Belgrad’da diğer bakanlarla ayak üstü sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanı (Faysal Mikdad) ile kısa bir sohbetim oldu. Bu ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğunu, teröristlerin temizlenmesi, muhaliflerle rejim arasında barışın olması gerektiğini ve Türkiye’nin buna destek olabileceğini söyledik.
Suriye’nin toprak bütünlüğünü herkesten fazla destekliyoruz. Yanıbaşımızda olan bir ülkenin toprak bütünlüğü ve barışı bizi doğrudan etkiliyor. Bölücü terör örgütlerine karşı verilecek mücadeleyi destekleriz. Suriye’de birlik olmazsa Suriye bölünme riskiyle karşı karşıya.Diğer ülkeler de söylüyor PKK YPG’nin tek amacı bu. Suriye’nin bölünmesini engellemek için Suriye’de güçlü bir yönetimin olması lazım. Bu özel bir görüşme değil ayak üstü bir sohbet oldu, onun dışında bir temas olmadı.
YUNANİSTAN ZAMANA OYNUYOR
Yunanistan’ın Türkiye aleyhine başlattığı lobi çalışmalarından sonra ayak üstü selamlaşmanın dışında bir görüşme olmadı. Toplantıya ev sahipliği yapma sırası bizde ama Yunan savunma bakanı ve yetkililer gelmiyorlar. İstişari görüşmelerde sorunların kapsamlı bir şekilde çözülmesi için Türkiye irade ortaya koyuyor, Yunanistan zamana oynuyor. Yunanistan’ın şartlı şekilde verilen adaları silahlandırdığı açık ve ortada. Bunu BM gündemine taşıdık, takipçisi olacağız. Bu uluslararası hukukun açık ihlalidir, açık ihlale müsamaha göstermemiz de mümkün değil.
YAPTIKLARIMIZI AB İLE YAPSAYDIK AYAKTA ALKIŞLANIRDI
Avrupa Birliği’nden samimi görüşme müzakere yaklaşımı görmüyoruz. Bugün Avrupa’da sorunlar var, sorunların çözülmesi konusunda irade koyabilen tek ülke Türkiye, sorunların çözümünde somut adım atabilen ülke Türkiye… Bizim bugüne kadar yaptıklarımızı ve yapıyor olduklarımızı AB ile yapsaydık AB küresel bir aktör olurdu, ayakta alkışlanırdı. Bu sorunlar hepimizi etkileyen sorunlar. Sorunların çözümü için neler yapabileceğimizi görüşeceğiz. Avrupa’nın içinde savaş var, sorun var. İçinde olduğumuz bu kıtaya biraz daha odaklanmamız, bütüncül yaklaşmamız gerekiyor.