Toz, polen, küf gibi parçacıklardan oluşan zararlı partiküllere PM2.5 deniyor. Küresel Hava Durumu verilerine göre dünyadaki 7 bin 239 şehrin PM2.5 ortalaması 34,6 olurken bu ölçüm İstanbul’da 19,2 seviyesinde belirlendi. Trabzon ise 4,7 ile Türkiye’nin pm2,5 kirliliği en düşük ili oldu. Küresel Hava Durumu, hava kirlilik oranı verilerinin yanında, 2010-2019 arasındaki azot kirliliği verilerini de paylaştı.
Küresel Hava Durumu raporuna göre PM2.5 kirliliğinin en yüksek risk oluşturduğu ilk iki şehir Hindistan’dan Delhi ve Konkata oldu. Bunu üçüncü sırada Nijerya’dan Kano ve ardından Peru’dan Lima, Bangladeş’ten Dakka, Endonezya’dan Jakarta, Nijerya’dan Lagos, Pakistan’dan Karaçi, Çin’den Pekin ve Gana’dan Acchra takip etti.
Doğu, Güney ve Orta Asya’daki şehirler ile Orta ve Doğu Avrupa‘daki şehirlerde, PM2.5 kaynaklı orantısız olarak yüksek bir hastalık yükü kaydedildi. Analizi gerçekleştirilen tüm şehirlerde PM2.5’e bağlı ölüm oranları en yüksek ilk 20 şehrin 15’i Çin’de, 3’ü Ukrayna’da ve 2 tanesi Bulgaristan’da bulunuyor.
Kirliliğin en önemli sebeplerinden azot kirliliğinde ilk üç sırada Çin’den Şangay, Rusya’dan Moskova ve İran’dan Tahran yer alıyor. Bu şehirleri sırasıyla St. Rusya’dan St. Petersburg, Çin’den Pekin, Mısır’dan Kahire, Türkmenistan’dan Aşkabat, Belarus’tan Minsk, Türkiye’den İstanbul, Vietnam’dan Ho Çi Minh kenti takip ediyor.
Hurşit özkavak 26 Ağustos 2022 08:10
10 şehir hangisi