Fotoğraf: Evrensel
Yapı Yol Sen Mersin Şubesi, 17 Ağustos Marmara depreminin 23. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, afet yönetiminin rant alanı olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti. Sendika, AFAD çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarının da verilmesini istedi.
Eğitim Sen Adana Şube binasında düzenlenen basın toplantısında açıklamayı Yapı Yol Sen Mersin Şube Başkanı Alaattin Süzer okudu.
Afet riski gerekçe gösterilerek kentlerin rant aktarım alanına dönüştürüldüğüne dikkat çeken Süzer, yurttaşlar mağdur eden politikalar sonucu can kurtarmak için canla başla çalışan AFAD emekçilerinin de yıllardır ekonomik ve özlük haklarından mahrum bırakıldığını söyledi.
Süzer, AFAD çalışanlarının yaptıkları iş ağır, tehlikeli ve yıpratıcı olduğu için iş riski, yıpranma payı, mesleki tazminat ve afet yönetimi tazminatı hakkının sağlanmasını istedi.
Süzer, dar gelirli yurttaşların barınma sorunlarına çözüm bulunurken yaşanılabilir bir çevre yaratılmasının hedeflenmesi gerektiğini dile getirdi.
Afet riski gerekçe gösterilerek tüm kentlerin rant aktarım alanı dönüştürüldüğünü dile getiren Süzer, kamu yararı ilkesinin yerle bir edildiğini belirtti.
Süzer, “Gerçekten afetlerin önüne geçmek ya da yaşanan afetlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek isteniyorsa, yaşamın gerçek sigortası olan ormanlar, meralar, sulak alanlar, kıyılar, zeytinlikler, göller, tarım alanları gibi doğal varlıkların talanından, yeni afetlerin oluşmasına neden olacak politikalardan, ranttan vazgeçilmelidir” diye konuştu.
Hükümetin rant odaklı afet politikalarının AFAD çalışanlarını da olumsuz etkilediğin ifade eden Süzer, şunları söyledi:
“Her türlü afet ve acil durumda can kurtarmak için yeri geldiğinde kendi hayatlarını bile tehlikeye atarak çalışan AFAD emekçilerinin yaptıkları iş ağır, tehlikeli ve yıpratıcı olmasına rağmen; başta iş riski, yıpranma payı olarak da bilinen fiili hizmet tazminatı ve mesleki tazminat gibi hakları yıllardır görmezlikten gelinmektedir. 7/24 çalışan afet yönetimi emekçilerinin yemek, servis-ulaşım sorunu hâlâ kalıcı bir çözüme kavuşturulamamıştır. Yıllardır dile getirilmesine rağmen tüm kadroları kapsayacak genel bir afet yönetimi tazminatı çıkarılamamıştır.”(Adana/EVRENSEL)
Aliağa'da ölüm gemisine karşı nöbet eylemine başladılar
Kuşaktan kuşağa aktarılan kin ve şiddet
AKP’den kuruluşunun 21’inci yılında renksiz, kokusuz, ruhsuz bir kutlama!
Sağlık ideolojisine hapsolmak
Geleceğe not düşmek yeter mi?
2021 yılı İşçi Sınıfı Eylemleri Raporu | Geniş Açı
OKUMAK İÇİN TIKLAYIN…
Uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretine ilişkin savcılıklardaki dosya sayısı üç yılda 965 bini buldu. CHP'li Emir, bu suçlara yönelik dosyalardaki artışın son bir yılda yüzde 31’e ulaştığını söyledi.
Tuzla tersanelerinde çalışan işçilerin ekmekleri gün geçtikçe küçülüyor. Bir simit iki poğaçadan oluşan sabah kahvaltılarından bile vazgeçen işçiler, “Zenginlerin bindiği yatları yapıyoruz” diyor.
Merkezi Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti. Kocaeli Derince'de yurttaşlarla 23 yılda neyin değiştiğini konuştuk.
Ödenek üstü harcama Meclis eliyle meşrulaştırılıyor ve bu harcamayı yapanlar hesap vermekten kurtarılıyordu. Sayıştay da bu durumu ne yazık ki sorgulamıyordu. Bu kez buna izin verilmemelidir.
Hukukçu ve akademisyen Neval Oğan Balkız, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cemevi ziyaretini yazdı.
On binlerce insanın öldüğü Marmara Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti. İstanbul’da minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde deprem bekleyen uzmanlar, depreme dair önlem alınmadığına dikkat çekti.
Yüksek promosyon beklentisi içinde olan emekliler, kısa bir süre sonra farklı sorunlarla karşılaştı.
Antep’te camilerden vatandaşlara TSK’nin PKK’ye operasyon düzenleyeceği iddia edilerek evlerde kalınması anonsu yapıldı. Gaziantep Valisi Gül, soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Ege’den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı…
Yüksek promosyon beklentisi içinde olan emekliler, kısa bir süre sonra farklı sorunlarla karşılaştı.
Aliağa Çevre Platformu, Türkiye'de sökülmek istenen ve mahkeme kararına rağmen yoluna devam eden asbestli nükleer savaş gemisi Sao Paulo'ya karşı nöbet eylemine başladı.
İzmir'deki Rapro/Gates'te yaklaşık bir buçuk yıldır sendikalaşma mücadelesini sürdüren işçiler, işten atılan 4 arkadaşları için fabrika önünde eylem yaptı.
Sinpaş GYO mahkeme kararına rağmen gece yarısı inşaat alanına beton mikseri gönderdi. Nöbet tutan 3 Marmaris Kent Konseyi üyesi gözaltına alındı.
Petrol-İş İzmir Şube üyesi DYO Boya işçilerinin ek zam talebiyle yaptığı eylem sonrası işveren yeniden görüşme talebinde bulundu.
İzmir Bornova Belediyesinden emeklilik süreleri geldiği gerekçesiyle işten çıkarılan ve iş kazası geçirerek tedavi süreci süren Kemal Kılıç yaşadıkları mağduriyeti anlattı.
Günün önemli gelişmeleri e-posta adresinize gelsin.